Wilt u ook worden ontzorgd bij 'leefstijl en preventie' in uw ziekenhuis?

Wilt u leefstijlgesprekstrainingen en Beter Verwijs inzetten binnen uw ziekenhuis, om uw zorgverleners te ondersteunen bij het inzetten van leefstijl en preventie? Maak dan uw interesse kenbaar via onderstaand aanmeldformulier.

Ziekenhuisbestuurders en projectleiders Preventie voelen zich verantwoordelijk om de IZA-preventiedoelen te halen en zoeken naar de juiste aanpak. Veel ziekenhuizen hebben een Leefstijlzorgloket opgezet waar patiënten uitgebreid over hun leefstijl kunnen spreken en samen met een leefstijlspecialist kunnen kijken naar mogelijkheden om hun leefstijl te verbeteren. Een belangrijke stap, maar dit alleen is niet voldoende. Beter Gezond – een initiatief vanuit Radboudumc – en Vereniging Arts en Leefstijl hebben inmiddels ruime ervaring met het implementeren van leefstijl in diverse ziekenhuizen en bieden aanvullende ondersteuning aan uw ziekenhuis.

Deze ondersteuning bestaat uit drie onderdelen voor al uw zorgverleners: een interactieve e-learning in leefstijlgeneeskunde en effectieve leefstijlgespreksvoering, een VR-simulatietraining om daarmee te oefenen én regionale verwijsmogelijkheden via het landelijke verwijsplatform Beter Verwijs, dat geïntegreerd kan worden in zowel de spreekkamer als het Leefstijlzorgloket.

Heeft u interesse? Dan bespreken we dit graag verder tijdens een oriënterend intakegesprek. Het is van belang dat u uw interesse, bij voorkeur voor 1 maart, kenbaar maakt door onderstaand formulier in te vullen. Bij voldoende belangstelling is de AFAS Foundation bereid om de implementatie te financieren. Zo kunnen we samen leefstijl integreren in de behandeling van uw patiënten. 

Meer dan alleen een Leefstijlzorgloket

Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) stelt als doel dat iedere patiënt vanaf 2025 een passend leefstijlinterventie-aanbod ontvangt als onderdeel van de reguliere zorg. Om dit mogelijk te maken, hebben veel ziekenhuizen een Leefstijlzorgloket opgezet waar patiënten uitgebreid over hun leefstijl kunnen speken en samen met een leefstijlspecialist kunnen kijken naar mogelijkheden om hun leefstijl te verbeteren.

Maar met 8,5 miljoen unieke patiënten op de polikliniek, van wie meer dan 60% leefstijlondersteuning zou kunnen gebruiken, is er simpelweg niet voldoende capaciteit bij de Leefstijlzorgloketten. We zullen daarom een groot deel van de (minder ‘complexe’) patiënten moeten helpen vanuit de reguliere spreekkamers.

Uit onderzoek weten we dat zorgprofessionals leefstijlbespreking belangrijk vinden, maar dat het hen ontbreekt aan tijd, kennis, specifieke gespreksvaardigheden en verwijsmogelijkheden, vooral in het sociale domein (nuldelijn). Daarom bieden Beter Gezond en Vereniging Arts en Leefstijl de e-learning, VR-simulatietraining en Beter Verwijs aan. Beter Verwijs is het landelijke verwijsplatform dat iedere zorgprofessional in Nederland in staat stelt om patiënten eenvoudig te voorzien van passende en vergoede leefstijlinterventies, dicht in de eigen leefomgeving.

Wat gebeurt er na aanmelding?

  • Bij voldoende aanmeldingen wordt de subsidie toegekend.
  • Vervolgens plannen we intakegesprekken in de komende maanden met de deelnemende ziekenhuizen om het vervolg te bespreken.
  • We bieden deze ondersteuning kosteloos aan, onder verantwoordelijkheid van het onafhankelijke programma Beter Gezond. 

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Rogier Verstralen, projectleider Beter Gezond, via 06 55 30 32 41 of rogier.verstralen@radboudumc.nl.

Scroll naar boven