Beweegaanbod voor iedereen dankzij Buurtsportcoach

Veel zorgverleners zijn nog niet bekend met de mogelijkheid die de Buurtsportcoach biedt. Hier delen we het verhaal van Dorien Vrolijks, een Buurtsportcoach in de gemeente Heumen die vertelt hoe ze patiënten zoals meneer Houben (72), die door zijn MDL-arts Tanya Bisseling (Radboudumc) is verwezen via Beter Verwijs, begeleidt en helpt bij het vinden van passend beweegaanbod. Het platform biedt patiënten de mogelijkheid om na aanmelding door hun zorgverleners te kiezen voor onder andere de Buurtsportcoach.

Het lukte zelf maar niet om af te vallen

In juli 2022 ontving Dorien Vrolijks, beweegcoach voor kwetsbare inwoners in de gemeente Heumen, haar eerste verwijzing via het online platform. Sindsdien heeft ze al meerdere patiënten geholpen naar passend beweegaanbod. Een van de succesverhalen is dat van meneer Houben, een 72-jarige man, die al 40 jaar worstelt met overgewicht. Zijn visuele beperking maakte het voor hem soms nog lastiger. “Leefstijl werd bij meneer bespreekbaar gemaakt door zijn MDL-arts in tijdens een controle in het ziekenhuis. Zijn worsteling met gewichtsverlies kwam al snel naar voren, waarna een aanmelding op Beter Verwijs volgde. Meneer koos daarna zelf voor het thema Beweging en vervolgens voor de buurtsportcoach. Zijn motivatie? Het lukt hem zelf maar niet om af te vallen en een passende beweegactiviteit te vinden waar hij plezier in had” vertelt Dorien.

Van intake naar passend beweegaanbod

Maar wat gebeurt er na een aanvraag op Beter Verwijs? Dorien legt uit: “Na een aanvraag via Beter Verwijs ontvang je als verbonden leefstijlbegeleider automatisch een e-mail met het verzoek om contact op te nemen met de patiënt. In deze e-mail vind je de contactgegevens en de motivatie van de patiënt. Binnen enkele werkdagen neem ik telefonisch contact op voor een eerste kennismaking.” Kort na het contactmoment ontmoette Dorien meneer Houben persoonlijk in een clubhuis van de voetbalvereniging in Malden. Deze locatie was goed te bereiken voor hem. Belangrijk omdat hij visueel beperkt is en daardoor enige uitdagingen ondervindt op het gebied van mobiliteit. Ze doorliepen een verkennend gesprek waarin een vragenlijst werd doorgenomen om te achterhalen welke bewegingsactiviteiten geschikt waren op basis van zijn eerdere ervaring, fysieke capaciteiten, voorkeur voor team- of individuele sporten, en voorkeur voor binnen- of buitensporten.

PowerFit bleek de match

“Al snel kwamen we uit op ‘PowerFit’, een combinatie van uithoudingsvermogen, spieropbouw, flexibiliteit, kracht en balans dat wordt aangeboden in een sportcentrum in Malden.” Dorien regelde het eerste contact met het sportcentrum en vroeg een proefles aan, waarbij ze ervoor zorgde dat Mathieu persoonlijk werd ontvangen en de mogelijkheid kreeg om samen met haar naar de activiteit te gaan.

De patiënt vertelt

Meneer Houben deelt zijn ervaring: “Er zijn periodes dat ik goed op mijn voeding let en regelmatig sport, en dan val ik ook wat af, maar dan verwatert het weer en kom ik weer aan. Soms zie ik door de bomen het bos niet meer als het gaat om beweegaanbod, en door mijn visuele beperking was hulp bij deze zoektocht extra wenselijk. Dankzij de begeleiding van Dorien en het plezier bij PowerFit, is het toch gelukt.

“Een buurtsportcoach is er in vrijwel elke gemeente en doet fantastisch werk. Ze zijn misschien wel de ‘gouden schakel’ in het sociale domein en kennen de sociale kaart als geen ander (als er andere uitdagingen spelen bij de patiënt, kunnen ze binnen hun domein eenvoudig connecties leggen). De buurtsportcoach, ook wel beweegmakelaar of beweegcoach genoemd, helpt burgers naar passend beweeg- of sportaanbod waar ze blij van worden en regelmatig kunnen uitoefenen. Deze support wordt ingekocht door de gemeente en is hierdoor helemaal gratis voor burgers. Veel zorgverleners uit de eerste- en tweede lijn waren of zijn nog niet op de hoogte van het bestaan van de buurtsportcoach. Een buurtsportcoach kan veel betekenen voor patiënten op het gebied van dagelijks bewegen, iets waar nog veel winst is te behalen. Extra waardevol is dat een beweegmakelaar ook burgers helpt die in het ziekenhuis als meest kwetsbaar worden gezien. Inmiddels zijn er al tientallen patiënten via Beter Verwijs succesvol geholpen door Buurtsportcoaches uit allerlei gemeenten. Patiënten hebben de mogelijkheid om naast het thema beweging te kiezen voor thema’s zoals voeding, ontspanning, alcohol, roken, slaap en mentale gezondheid. Iedere zorgverlener kan gebruik maken van het platform.”

Rogier Verstralen, projectleider Beter Gezond

Video Buurtsportcoach

Een beter beeld krijgen van het werk van de buurtsportcoach? Bekijk dan deze video.

Meer informatie vind je ook op Beter Verwijs

Deel dit artikel

Meer blogs

Scroll naar boven