Het leefstijlprogramma na de behandeling van kanker

Sandra (41) is één van de deelnemers van het leefstijlprogramma na de behandeling van kanker en vertelt hier over haar deelname en de impact ervan op haar leven. Beter Gezond heeft eenmalig een eigen leefstijlprogramma ontwikkeld, samen met partner Stichting Voeding Leeft. Het leefstijlprogramma is voor patiënten die met genezende opzet zijn behandeld voor darm-, borst- of blaaskanker. We willen deelnemers meer regie geven om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Aan het programma zit een onderzoek gekoppeld waarmee onder andere wordt onderzocht bij de deelnemers hoe groot de invloed van het leefstijlprogramma is op hun leefstijl, gezondheid, kwaliteit van leven, zorggebruik en de kans dat de kanker terugkomt. Met het programma gaan deelnemers onder begeleiding van leefstijlprofessionals aan de slag met voeding, beweging, ontspanning en slaap.

Sandra kreeg endeldarmkanker……

Sandra (41) kreeg endeldarmkanker. Na een intensieve behandeling is ze weer langzaam aan het opkrabbelen. Het leefstijlprogramma na de behandeling helpt haar daarbij. Sandra kreeg in vijf weken 25 bestralingen, met non-stop chemotabletten. Na twaalf weken rust volgde in februari 2021 een grote ingreep om de tumor te verwijderen. Ze is nog steeds aan het herstellen.

Sandra de Haan | Deelnemer leefstijlprogramma

Het liefst de hele dag onder een dekentje op de bank

Door de vermoeidheid is het heel verleidelijk om de hele dag onder een dekentje op de bank te kruipen. De uitnodiging om mee te doen aan het leefstijlprogramma na kanker kwam dan ook als geroepen. Ik heb de dood in de ogen gekeken en ben voor 200 procent gemotiveerd er alles aan te doen om “gezond” te blijven. Ik wil er zijn voor mijn man en drie kinderen. Het programma zit subliem in elkaar.

Voeding, beweging, slaap en ontspanning

In oktober 2021 ben ik gestart met het online programma, samen met andere lotgenoten. Het zit subliem in elkaar. De eerste maand gaat over wat voeding doet met je lichaam. Dat rood vlees bijvoorbeeld bewezen schadelijk is voor je darmflora. In de community krijg je dagelijks een recept met uitleg hoe het te maken. Ik eet nu veel meer groente, minder vlees en geen tussendoortjes. De tweede maand stond in het teken van bewegen. Met oefeningen voor spier- en krachtopbouw die je gewoon thuis kunt doen. Ik wandel nu bijvoorbeeld voor het ontbijt elke ochtend twintig minuten. Dan verbrand je al energie en kan je lichaam daarna de voeding beter verwerken. Nu ben ik bezig met de pijler ontspanning, de ademhalingsoefeningen en meditatie doen me echt goed. Hierna sluiten we af met de pijler slapen. Daarna volgen er nog terugkomdagen, een inspiratietraject van twee jaar.

Wat het mij oplevert?

Ten eerste voel ik me een stuk fitter. Dat hoor ik ook terug van de andere deelnemers. Daarnaast ben ik veel bewuster bezig met mijn gezondheid. Dat is met dit programma ook heel gemakkelijk in te passen in je dagelijkse leven. Onze Westerse leefstijl is ziekmakend. Eigenlijk zouden juist gezonde mensen de kans moeten krijgen dit programma te volgen.’

Geen deelname meer mogelijk

In april 2022 is de laatste groep van het leefstijlprogramma van start gegaan. Momenteel volgen we alle deelnemers van het programma. Tussentijdse evaluaties worden gedaan voor het onderzoek. Eind 2023 zullen de resultaten bekend zijn van het effect.

Deel dit artikel

Meer blogs

Scroll naar boven