Elke patiënt dient in 2025 een passend leefstijlaanbod te krijgen, dat is de afspraak die het Integraal Zorg Akkoord voorschrijft. De e-learning Leefstijl in de spreekkamer biedt zorgverleners de benodigde kennis en handvatten om op een laagdrempelige manier leefstijl bespreekbaar te maken. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is het eerste ziekenhuis dat de e-learning beschikbaar stelt voor al zijn zorgverleners.
JBZ vooruitstrevend in leefstijlaanbod
Zorg die bij je past. Gewoon, omdat jij ertoe doet. Dat is al enkele jaren de visie van het JBZ. Het JBZ was dan ook één van de vooruitstrevende ziekenhuizen die al in 2021 van het aanbod gebruik heeft gemaakt om deel te nemen aan de fysieke leefstijlgesprekstraining. Een training opgezet door Vereniging Arts en Leefstijl en Beter Gezond, voor medisch en verpleegkundig specialisten. In de training was aandacht voor het belang van gezonde leefstijl en werden tools aangeboden zoals het voeren van een leefstijlgesprek en hoe patiënten eenvoudig doorverwezen kunnen worden via Beter Verwijs. Tijdens deze vier uur durende leefstijltraining was er veel aandacht voor de theoretische aspecten van leefstijl, waardoor er minder tijd was voor het praktisch oefenen van het leefstijlgesprek. Om dit te verbeteren hebben Iris de Vries (Arts en Leefstijl) en Rogier Verstralen (Beter Gezond), dankzij een subsidie van de AFAS Foundation de e-learning Leefstijl in de spreekkamer ontwikkeld, die zorgverleners in 1,5 uur in eigen tempo kunnen afronden.
E-learning als perfecte basis voor leefstijlgesprek
Miriam de Werd is al enkele jaren de drijvende kracht achter het thema leefstijl en preventie in het JBZ en volgt de nieuwste ontwikkelingen op de voet. In nauw contact met Rogier Verstralen, projectleider van Beter Gezond, delen zij regelmatig de nieuwste ontwikkelingen binnen beide organisaties op dit gebied uit. De e-learning Leefstijl in de spreekkamer werd als goede tool beschouwd om te testen voordat het een vast onderdeel werd van de trainingen over het leefstijlgesprek. Het enthousiasme was groot bij het JBZ; de feedback was dat het ‘de perfecte basis is om op een laagdrempelige manier het leefstijlgesprek te leren’. De e-learning is nu niet alleen een vast onderdeel van de trainingen, maar is ook beschikbaar gesteld voor alle zorgverleners in Nederland, ongeacht specialisme. Inmiddels hebben meer dan 1.500 zorgverleners de e-learning met succes voltooid.
Veel belangstelling
Met de support van haar bevlogen collega’s die preventie en leefstijl als thema omarmen, heeft Miriam snel de raad van bestuur van het ziekenhuis kunnen bereiken met het plan om de e-learning aan te bieden aan alle zorgverleners in het ziekenhuis. Vanaf de zomer zal de e-learning daarom via de JBZ Academy beschikbaar zijn voor alle medewerkers. Miriam vertelt dat er vanuit verschillende hoeken al veel belangstelling is, zoals gynaecologen en leefstijl-ambassadeurs en verpleegkundig specialisten.
‘Nu is het een kwestie van alle zorgverleners van alle vakgroepen in het ziekenhuis te bereiken via een goed uitrolplan, om bekend te maken dat de geaccrediteerde e-learning beschikbaar is’, aldus Miriam.
Voorbode op IZA 2025
Als voorbode op het Integraal Zorg Akkoord heeft het JBZ inmiddels al veel rondom leefstijl en preventie op de plank liggen.
’Als zorgverlener, in een netwerk van zorgverleners om de patiënt heen, speel je een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van een gezonde leefstijl met de patiënt. Deze rol is nu ook officieel vastgelegd in het Integraal Zorg Akkoord. Maar wat is die rol en hoe kunnen zorgverleners deze rol effectief vervullen binnen de beperkte tijd van een spreekuur, en toch het belang van een gezonde leefstijl overbrengen? Dit vergt inspanning, omdat we zowel de kwaliteit als de benodigde tijd voor het spreekuur willen verbeteren. In het JBZ streven we ernaar om maatwerk scholing aan te bieden die direct toepasbaar is in de praktijk voor zorgverleners. De e-learning vormt een waardevolle aanvulling op deze scholing, omdat ze samen een positieve verandering teweegbrengen in de spreekkamer en het gesprek over leefstijl mogelijk maken tijdens het spreekuur. Op deze manier helpen we patiënten om de juiste keuzes te maken voor hun gezondheid en welzijn in het leven, rekening houdend met persoonlijke uitdagingen’.
Sander Gerritsen, lid van de Raad van Bestuur (JBZ)
Beter Gezond klaar voor next step in leefstijlaanbod
‘Mede dankzij de IZA doelstelling groeit de behoefte en vraag naar de volgende stap in leefstijlbehandeling binnen zorgorganisaties in rap tempo. Beter Gezond staat klaar voor elke zorgverlener. Met de toegankelijke leefstijl e-learning, training op afdelingsniveau en het gebruiksvriendelijke digitale platform Beter Verwijs, kunnen zorgverleners adequaat inspelen op deze groeiende behoefte. Beter Verwijs vereenvoudigt het doorverwijzen van patiënten naar vergoede interventies op het gebied van leefstijl en sociaaleconomische problematieken, zowel online als offline. Deze interventies zijn beschikbaar in de leefomgeving van de patiënt, ongeacht hun woonplaats‘.
Rogier Verstralen, projectleider Beter Gezond