Rookvrij en Fitter

80% van de rokers zou willen stoppen…. in deze behoefte biedt Rookvrij en Fitter ondersteuning. Rookvrij en Fitter (Bram Lichtenberg) neemt ons mee in deze ‘reis’. Dit artikel biedt naast inzichten en successen van het unieke stoppen-met-roken-programma ook inzicht in de keuze waarom Rookvrij en Fitter is aangesloten op Beter Verwijs én de waarde van een betrokken gemeente.

Rookvrij en Fitter vindt weg naar ziekenhuizen

Waarom Rookvrij en Fitter besloot zich aan te sluiten bij Beter Verwijs? Bram Lichtenberg, Manager bij Rookvrij en Fitter neemt ons hierin mee: “Dit was simpel; vanwege onze diepgewortelde wens om meer mensen te bereiken en hen bewust te maken van de mogelijkheden om een rookvrij leven te leiden. Voordat Beter Verwijs in beeld kwam, was er geen directe link van ziekenhuizen naar het Rookvrij en Fitter-programma. Zorgprofessionals verwezen hun patiënten nog niet naar ons door. De samenwerking met Beter Verwijs heeft deuren geopend legt Bram uit. Dankzij Beter Verwijs hebben we al veel extra mensen vanuit het ziekenhuis kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken, een prachtige start! Ons ultieme doel? Nationale erkenning om op grotere schaal mensen te kunnen bijstaan bij het stoppen met roken.”

Van intake tot impact

Bij Rookvrij en Fitter begint het avontuur met een persoonlijke touch. Deelnemers ontvangen een handboek en een stressbal thuis, en hun reis begint met een persoonlijk intakegesprek. Hier wordt niet alleen gekeken naar hun motivatie en eerdere stoppogingen, maar ook naar de sociale omgeving van de deelnemer. Deelnemers kunnen kiezen uit individuele begeleiding en groepssessies, afgestemd op de voorkeur van de deelnemers. Hoewel individuele begeleiding vaak de voorkeur heeft, omarmt Rookvrij en Fitter groepssessies als de aanbevolen route, met de eerste indicaties die wijzen op hun effectiviteit. Het succespercentage voor het stoppen met roken gedurende een jaar is vergelijkbaar voor zowel groeps- als individuele begeleiding, maar groepssessies hebben doorgaans een hoger succespercentage na het eerste jaar.

Beweging en meer

De groepssessies en individuele sessies gaan verder dan traditionele benaderingen. Een voorbeeld van een interactieve groepsactiviteit is de oefening ‘over de streep’, die bevordert niet alleen erkenning van rooktriggers, maar creëert ook een band tussen de deelnemers. Deze verbondenheid blijkt cruciaal voor blijvende transformatie. Iedere sessie staat in het teken van een ander thema, zoals motivatie, voeding, beweging, ontspanning. Met beweging als voorbeeld als bewezen effectieve bijdrage om de drang om te roken te verminderen. Na de intake begint het intensieve programma, flexibel aangepast aan de geplande groepssessies en vakanties. De evaluatiefase, na afronding van het programma, richt zich op het behouden van het rookvrije leven en de algehele fitheid van de deelnemers. We kunnen iemand in deze fase bijvoorbeeld ook doorverwijzen naar een lokale sportcoach om duurzaamheid te bevorderen nadat ze ons programma hebben voltooid.

Video | Hoe werkt Rookvrij en Fitter

Praktisch en toegankelijke

Rookvrij en Fitter is ook geschikt voor mensen die minder taalvaardig zijn of minder educatie vaardig zijn. Het programma legt de nadruk op praktische oefeningen boven verbale communicatie, waardoor mensen van verschillende achtergronden actief kunnen deelnemen. En hier is goed nieuws: het programma wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars, zonder eigen risico!

Gemeentelijke boost

Een opvallende ontwikkeling is de groeiende deelname dankzij gemeentelijke campagnes voor stoppen met roken. Gemeenten erkennen het belang en investeren in deze campagnes, waarbij ze Rookvrij en Fitter actief betrekken, wat bijdraagt aan het bereiken van meer inwoners die willen stoppen met roken.

Doelgericht succes

Met een team van 80 toegewijde coaches verspreid over het hele land, had Rookvrij en Fitter zich ten doel gesteld om in 2023 minimaal 6000 mensen te helpen met stoppen met roken. “Die 6000 lijkt te zijn behaald dit jaar”, vertelt Bram.

Rookvrij nieuw jaar

Nu we aan de vooravond van een nieuw jaar staan, rijst de vraag: hoe kunnen we als zorgverleners nog effectiever bijdragen aan een van de meest populaire voornemens voor het nieuwe jaar? Ontdek hoe je dankzij verwijzingen via Beter Verwijs kunt bijdragen aan een rookvrije samenleving. 👇🏻

Deel dit artikel

Meer blogs

Scroll naar boven