Slaapoefentherapie op Beter Verwijs

Eén van de aangeboden leefstijlinterventies op Beter Verwijs is Slaapoefentherapie. Met 270 aangesloten praktijken zijn zij verbonden aan het digitale platform. Dankzij deze verbinding kan elke patiënt, die verwezen wordt vanuit het ziekenhuis, ongeacht woonplaats, kiezen voor deze fysieke interventie. Voor wie is Slaapoefentherapie eigenlijk en wanneer verwijs je iemand door naar deze interventie? We vroegen het Francis Lanen –  de Haan, expert op het gebied van slaap en oprichter van Slaapoefentherapie.

Versterking van de patiëntenstroom uit het ziekenhuis

“Nadat ik hoorde van het initiatief van Beter Verwijs, besloot ik contact op te nemen met Rogier Verstralen, projectleider Beter Gezond en Beter Verwijs om te kijken hoe we konden samenwerken. Leefstijlinterventies omvatten meestal voeding, beweging en verslaving, maar slaap wordt vaak over het hoofd gezien. Mensen kunnen naar ons worden verwezen door hun huisarts, psycholoog, POH, slaapcentra, bedrijfsartsen en ze kunnen ons rechtstreeks vinden via het internet. We hebben een diverse mix van verwijzingen. Het is geweldig om te zien dat mensen vanuit verschillende kanalen bij ons terechtkomen. Beter Verwijs is hierop een belangrijke aanvulling die nog ontbrak. We kunnen nu namelijk ook de (kwetsbare) patiëntenstroom uit het ziekenhuizen helpen met slaapproblematiek. Mijn wens is dat slaapbehandeling echt laagdrempelig wordt en dat mensen via Beter Verwijs en andere kanalen de weg vinden naar onze therapie. Ik wil graag dat mensen ontdekken dat het aanpakken van slaapproblemen eigenlijk heel haalbaar kan zijn.”

Medicatievrij alternatief voor slaapproblemen 

Slaapoefentherapie is een laagdrempelige aanbieder van cognitieve gedragstherapie of Slaapoefentherapie in de eerstelijnszorg. “De belangrijkste doelgroepen zijn mensen met chronische slapeloosheid en mensen met bioritmeproblematiek. Ook kun je bij ons terecht voor hulp bij nachtmerries of het afbouwen van slaapmedicatie. Onze aanpak omvat een reeks van gemiddeld 6-9 behandelingen, waarbij we maatwerk leveren op basis van de specifieke behoeften van elke persoon. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat na deze 6-9 behandelingen al positieve resultaten worden behaald, waarbij geen sprake meer is van insomnie na deze behandelingen. De therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder de rubriek beweegzorg / oefentherapie Cesar / Mensendieck.”

24-uurs benadering: gedragsmatige aanpak voor slaapregulatie

“We hanteren altijd een 24-uurs benadering, waarbij we niet alleen naar de nachtelijke uren kijken, maar naar de persoon als geheel. We bieden een gedragsmatige aanpak als alternatief voor medicatie, waarbij mensen leren om zelf hun slaap te reguleren en zichzelf te helpen. Het belangrijke inzicht is dat slaap een probleem is dat zich gedurende 24 uur voordoet, niet alleen tijdens de uren van de nacht. Wat mensen gedurende de dag doen, heeft invloed op hun slaap. Er zijn veel factoren die van invloed zijn, zoals licht en donker, het vermogen om te schakelen tussen ontspanning en activiteiten en het behouden van een gezonde balans.”

Efficiënt verwijsproces: van intake tot evaluatie bij Beter Verwijs  

“Verwijzingen vanuit Beter Verwijs verlopen heel efficiënt. Automatische e-mailverwijzingen worden verstuurd naar de aangesloten Slaapoefentherapeut uit de buurt van de patiënt. We volgen dan het proces van intake tot aan terugkoppeling via Beter Verwijs. Binnen twee werkdagen neemt de Slaapoeftherapeut contact op met de patiënt om een intake te plannen. Tijdens dit gesprek worden vragenlijsten afgenomen om een goed beeld te krijgen van de persoon en wordt vervolgens een persoonlijk behandelingsplan opgesteld met specifieke doelen. De behandeling begint en elke sessie is gericht op het bereiken van die doelen. We meten voortdurend in hoeverre het doel is bereikt. Aan het einde van het traject wordt het eindresultaat via de automatisch gegenereerde mails teruggekoppeld aan Beter Verwijs.”

“We zijn onwijs blij om nu ook de mensen vanuit het ziekenhuis verder te kunnen helpen”

Francis Lanen – de Haan

Deel dit artikel

Meer blogs

Scroll naar boven