Startschot coalitie Leefstijl in de zorg

Woensdag 29 maart gaf Minister Ernst Kuipers het formele startschot voor Coalitie Leefstijl in de Zorg. Samen met alle andere stakeholders wil Beter Gezond als innovator in de zorg leefstijl echt onderdeel laten worden van de reguliere geneeskunde. Geweldig om te zien dat het leefstijlverwijsplatform Beter Verwijs een bijdrage zal leveren aan het Integraal Zorg Akkoord.

Bericht van Ernst Kuipers

“Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je door betere voeding en slaappatroon, meer beweging en ontspanning ziektes kan voorkomen, dan is dat natuurlijk voor iedereen het allerbeste. Nog altijd geldt: de beste zorg is de zorg die niet hoeft worden gegeven. Daarnaast komen we er steeds meer achter dat leefstijl ook als behandeling bij bepaalde ziekten winst kan geven. Een bekend voorbeeld is Diabetes type 2, waarvan je kunt genezen als je fors afvalt. Leefstijl in de zorg draagt dus ook bij aan genezing of helpt patiënten beter met hun ziekte te leven. Bovendien geeft het patiënten eigen regie over hun genezingsproces. Daarom ben ik blij met de Coalitie Leefstijl in de Zorg, die vandaag van start gaat. Deze coalitie gaat aan de slag om leefstijlgeneeskunde, waarin leefstijl wordt ingezet als medicijn, verder te krijgen. Daarmee werkt de coalitie ook aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel in de toekomst. Met de vergrijzing van onze samenleving neemt de druk op de zorg toe. Als patiënten door een verandering van gedrag behandelingen niet hoeven te ondergaan, maakt dat de weg vrij voor anderen die het wel nodig hebben. Zo houden we de zorg toegankelijk voor iedereen.”

Meer inzet op een gezonde leefstijl betekent dus (gezondheids)winst voor de héle samenleving. Om deze reden heeft leefstijl ook een stevige plek gekregen in het Integraal Zorg Akkoord.

Ernst Kuipers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van Nederland

Beter Verwijs levert bijdrage aan Integraal Zorg Akkoord

Het leefstijlverwijsplatform Beter Verwijs, wordt steeds meer ‘booming’. Zorgverleners uit allerlei ziekenhuizen in Nederland (en daarbuiten) maken al gebruik van de verwijstool. Patiënten worden zo dankzij hun zorgverlener verwezen naar passende leefstijl- en sociaaleconomische begeleiding in het paramedisch en sociaal domein. De tool zal een belangrijke bijdrage leveren aan het Integraal Zorg Akkoord dat voorschrijft dat iedere patiënt in 2025 wordt voorzien in een passend leefstijlaanbod als integraal onderdeel van de reguliere zorg.

Rogier Verstralen tekent namens Beter Gezond en Radboudumc

Deel dit artikel

Meer blogs

Scroll naar boven