Zorgprogramma Beter Gezond traint tienduizenden zorgprofessionals in leefstijlgesprekken

Vandaag is het zorgprogramma ‘Beter Gezond’ officieel gelanceerd in Nederland. Met steun van de AFAS Foundation en in samenwerking met de Academische Alliantie van het Radboudumc en Maastricht UMC+, en Vereniging Arts en Leefstijl wordt grootschalig ingezet om de Nederlandse zorg te transformeren. Het Beter Gezond-programma helpt 42 ziekenhuizen om de focus te verschuiven van uitsluitend diagnose en behandeling naar ook meer aandacht voor preventie en begeleiding, wat bijdraagt aan een duurzamere en toekomstbestendige gezondheidszorg. Ruim 30.000 zorgverleners worden met het programma getraind in het voeren van leefstijlgesprekken en doorverwijzen van patiënten naar passende regionale en lokale leefstijlspecialisten via het ‘Beter Verwijs’-platform. De eerste 11 ziekenhuizen zijn gestart met de voorbereidingen van de implementatie in hun ziekenhuis.

Druk op de zorg en noodzaak voor preventie

De zorgsector in Nederland staat onder grote druk door vergrijzing, leefstijlgerelateerde ziekten, hoge werkdruk en personeelstekorten. Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc benadrukt de urgentie: “Met jaarlijks 14 miljoen consulten en 8,5 miljoen behandelde patiënten neemt de druk op zorgverleners toe. De toename van chronische ziekten als gevolg van ongezonde leefgewoonten onderstreept de noodzaak om te investeren in programma’s die de nadruk leggen op preventie en een gezonde leefstijl.”

Innovatieve trainingen en tools

Het Beter Gezond-programma biedt zorgverleners geaccrediteerde scholingen en tools waarmee ze leren om binnen één minuut leefstijl te agenderen in hun dagelijkse praktijk. Zorgverleners kunnen patiënten daarnaast snel en eenvoudig doorverwijzen via Beter Verwijs naar passende leefstijlinterventies in hun directe omgeving, zoals diëtisten, fysiotherapeuten, slaapoefentherapeuten en ook budgetcoaches of buurtsportcoaches. Dit platform biedt laagdrempelige, vergoede leefstijlinterventies en verbindt patiënten ook met hulpverleners in het sociaal domein, zoals welzijnscoaches en schuldhulpverleners. De scholingen omvatten onder andere e-learningmodules in leefstijlgeneeskunde en VR-gesprekstechnieken met AI-gestuurde simulatiepatiënten, wat zorgt voor een effectieve en efficiënte integratie van leefstijlzorg in de spreekkamer. 

Iris de Vries, voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl, benadrukt het belang van deze aanpak: “De training stelt zorgverleners in staat om leefstijlinterventies te integreren in hun dagelijkse praktijk. Dit kan leiden tot minder medicatiegebruik, minder complicaties en een hogere levenskwaliteit voor patiënten. Door zorgverleners de tools te geven om deze gesprekken effectief en efficiënt te voeren, dragen we bij aan een gezonder Nederland.”

Deelnemende ziekenhuizen

Vanaf januari 2025 beginnen de eerste 11 ziekenhuizen met de implementatie van het Beter Gezond-programma. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Deze voorlopers: Bravis Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, LUMC, Maastricht UMC+, Ommelander Ziekenhuis, Radboudumc, Sint Maartenskliniek, VieCuri en Zuyderland Ziekenhuis, zetten belangrijke stappen richting een meer preventieve gezondheidszorg. Daarnaast hebben 15 ziekenhuizen aangegeven interesse te hebben om in de volgende groep deel te nemen. Alle andere ziekenhuizen kunnen zich ook aanmelden via deze aanmeldpagina.

Uitbreiding van leefstijlaanbieders

Om het leefstijlaanbod zo uitgebreid mogelijk te maken, wordt het aanbod afgestemd op de behoeften van de deelnemende ziekenhuizen. Daarnaast krijgen leefstijlaanbieders zoals fysiotherapeuten, diëtisten, GLI-coaches, (slaap)oefentherapeuten de kans om zich aan te melden op het Beter Verwijs-platform. Door deze samenwerking wordt gezorgd dat elke patiënt in Nederland toegang krijgt tot passend leefstijlaanbod in hun directe omgeving. Leefstijlaanbieders kunnen zich eenvoudig aanmelden via deze aanmeldpagina

Benieuwd hoe we samen de zorg in Nederland toekomstbestendig maken en bijdragen aan een gezonder Nederland? Lees meer over het Beter Gezond-programma en ontdek hoe we samen het verschil maken: www.betergezond.nl/programmaziekenhuizen

Ook de media heeft ruime aandacht besteed aan de lancering van het Beter Gezond-programma. Bekijk hier de berichtgeving:

Beter Gezond-programma in de media:

Deel dit artikel

Meer blogs

Scroll naar boven