Beter Gezond-programma

De zorg staat onder druk door meer leefstijlgerelateerde ziekten, vergrijzing, werkdruk en personeelstekorten. Daarom is er behoefte aan een verschuiving van alleen zorg naar ook meer aandacht voor preventie. Vanaf 2025 wordt het aanbieden van leefstijlinterventies een belangrijke doelstelling volgens het Integraal Zorg Akkoord van 2022. Zorgverleners hebben echter vaak weinig tijd in de spreekkamer en missen soms de kennis en vaardigheden om leefstijl effectief te bespreken. Ook ontbreekt er een verwijssysteem om patiënten door te verwijzen naar leefstijlprogramma’s in de directe omgeving van de patiënt.

Het Beter Gezond-programma speelt hierop in. Het programma, opgezet in samenwerking met de Academische Alliantie van Radboudumc en Maastricht UMC+ en Vereniging Arts en Leefstijl, ondersteunt 42 ziekenhuizen bij de praktische implementatie van leefstijlzorg met subsidie van de AFAS Foundation. Het biedt geaccrediteerde scholingen voor zorgprofessionals, gericht op het effectief agenderen van leefstijl in de behandeling, en een platform met lokale en regionale verwijsopties voor leefstijlbegeleiding. De eerste 11 ziekenhuizen zijn gestart met de voorbereidingen en starten in januari 2025 met de implementatie.

Inhoud programma

Het Beter Gezond-programma biedt zorgverleners geaccrediteerde scholingen en hulpmiddelen om leefstijlondersteuning effectief in hun dagelijkse praktijk te integreren. Het programma bestaat uit drie hoofdonderdelen, die worden ondersteund door een interne bewustwordingscampagne in de ziekenhuizen die zorgverleners stimuleert om de scholingen te volgen:

Interactieve
e-learning

Zorgverleners krijgen op interactieve wijze kennis over leefstijlgeneeskunde en effectieve gespreksvoering, afgestemd op de beperkte tijd die ze hebben in de spreekkamer.

Virtual Reality
gesprekstraining

In een VR-training oefenen zorgverleners met AI-gestuurde simulatiepatiënten om hun leefstijlgesprekstechnieken te verbeteren en effectief om te gaan met complexe situaties zoals laaggeletterdheid of sociaal-economische uitdagingen.

Beter Verwijs-platform

Met het Beter Verwijs-platform verwijzen zorgverleners eenvoudig patiënten door naar passende leefstijlinterventies binnen het paramedisch en sociaal domein, zowel lokaal, regionaal als online. Dankzij vergoedingen van zorgverzekeraars en gemeenten wordt deelname voor patiënten toegankelijker. Integratie met het EPD minimaliseert administratieve handelingen en biedt een overzicht van beschikbare leefstijlinterventies, zoals GLI-coaches, diëtisten, fysiotherapeuten en buurtsportcoaches, die rond het ziekenhuis worden geïdentificeerd en opgenomen op het platform. Zo kan elke patiënt, ongeacht specialisme of woonplaats, de juiste leefstijlinterventie ontvangen.

Waarom dit programma?

De zorg in Nederland staat onder druk door de toename van leefstijlgerelateerde ziekten, vergrijzing, hoge werkdruk en personeelstekorten. Het huidige zorgsysteem is vooral gericht op het behandelen van ziekten, maar met de stijgende prevalentie van chronische aandoeningen wordt preventie steeds belangrijker. Het Beter Gezond-programma ondersteunt deze verschuiving naar preventieve zorg en helpt zorgverleners bij het bevorderen van gezondheid en het bieden van leefstijlondersteuning. Dit programma sluit aan bij de doelstelling van het Integraal Zorg Akkoord, dat vanaf 2025 elke zorgverlener stimuleert om patiënten passende leefstijlondersteuning te bieden als onderdeel van de reguliere zorg. Hoewel veel ziekenhuizen leefstijlzorgloketten hebben opgezet, waar patiënten extra tijd krijgen met een

leefstijlconsulent om te praten en te werken aan leefstijl,
kunnen deze loketten slechts een beperkt aantal patiënten per jaar helpen. Een belangrijkste eerste stap en tegelijkertijd niet voldoende om de volledige transitie naar preventieve zorg te realiseren. In een gemiddeld ziekenhuis, waar jaarlijks 110.000 poliklinische patiënten komen, zouden ongeveer 66.000 patiënten baat hebben bij leefstijlondersteuning. Omdat leefstijlzorgloketten slechts 1.000 tot 5.000 patiënten per jaar kunnen ondersteunen, blijft er een aanzienlijke vraag naar extra ondersteuning. Het Beter Gezond-programma vult deze behoefte door leefstijlzorg te integreren in alle zorgpaden van een ziekenhuis, zodat zorgverleners in de reguliere spreekkamers de nodige ondersteuning krijgen en de loketten zich kunnen richten op de meer complexe gevallen.

Basisvoorwaarden en aanmeldprocedure

Het programma wordt de komende drie jaar gefaseerd uitgerold naar 42 ziekenhuizen. Ziekenhuizen die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen hun interesse kenbaar maken via de aanmeldknop hieronder. Na aanmelding volgt een oriënterend intakegesprek om samen vast te stellen of er voldoende basis is voor een succesvolle samenwerking. De belangrijkste onderdelen van deze basis worden hieronder beschreven:

  • Commitment Raad van Bestuur

    Voor een succesvolle implementatie van het Beter Gezond-programma is de volledige steun en goedkeuring van de Raad van Bestuur belangrijk.

  • Projectleider

    Er wordt intern een gemotiveerde projectleider aangesteld voor één dag per week, met de verantwoordelijkheid om de implementatie van het programma ziekenhuisbreed te waarborgen en te monitoren.

  • Toegang EPD en LMS

    Het ziekenhuis zorgt voor toegang tot het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) voor de integratie van het verwijsplatform en maakt de e-learning een jaar lang beschikbaar via het Learning Management Systeem (LMS).

Aanmelden

Ziekenhuizen kunnen hun interesse kenbaar maken door zich hier aan te melden. 

Deelnemende ziekenhuizen Beter Gezond-programma

Logo Sint Maartenskliniek Nijmegen
Scroll naar boven